16-12-2009

Winterse ovenschotel

750 gram knolselderij, geschild en in blokjes van 2,5 cm
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 potje witte bonen
120 gram rode paprika, fijngesneden
2 bruine boterhammen, fijngemalen in de keukenmachine
1 theelepel (pitige) pimenton (o.a. bij Dille&Kamille)
1 theelepel majoraan/marjolein
50 gram geraspte parmezaan
olijfolie
versgemalen peper
zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak de knolselderij ongeveer 10 minuten. Voeg de uit toe en strooi er peper en zout over. Bak alles 5 minuten tot de knolselderij en ui zacht en goudbruin zijn. Zet het vuur uit en roer de knoflook, paprika, witte bonen met vocht, de pimenton en de marjoraan erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Vermeng de broodkruimels met de parmezaan en strooi het over het bonen-groentenmengsel. Druppel er wat olijfolie overheen en bak het gerecht 45 minuten. Serveer er eventueel uien a la crème bij: snijd 6 uien in dikke plakken en kook ze 1 minuut in een pan met water en wat zout. Verwarm 2,5 deciliter slagroom, voeg de uien toe en kook ze 15 minuten tot de room dik is. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.