tag:blogger.com,1999:blog-83429601026577551432024-03-13T19:16:53.567-07:00Koken zonder dierenUnknownnoreply@blogger.comBlogger53125tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-48980916032915209432010-04-25T10:09:00.000-07:002010-04-25T10:12:00.977-07:00Won Ton soep1 pakje loempiavellen (diepvries)<br />1 struik paksoi<br />2 ons vermicelli<br />1 blok tofu<br />25 gram verse bieslook<br />verse gember (stukje van 2 cm)<br />1,5 liter groentebouillon (gemaakt van blokjes)<br />1 eetlepel sesamolie<br />1 fles zonnebloemolie<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Laat de loempiavellen ontdooien. Pureer de tofu in een keukenmachine. Schil het stukje gember en rasp deze fijn. Knip de bieslook en meng dit samen met de gember en de sesamolie door de tofu. Strooi er peper en zout over en roer het geheel. Verhit ondertussen 5 centimeter zonnebloemolie in een stevige pan. Schep een eetlepel vulling in het midden van elk loempiavel en vouw het vel tot een buideltje. Bak de wontons in de olie totdat ze lichtbruin zijn. Snijd ondertussen de paksoi in reepjes en doe deze samen met de vermicelli bij de bouillon. Laat deze 5 minuten koken. Dien de soep op met de op keukenpapier uitgelekte wontons.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-78233752568113393702010-04-18T13:25:00.000-07:002010-04-18T13:29:39.401-07:00Lentestamppotje1 kilo nieuwe biologische aardappelen<br />2 ons raapstelen<br />2 tomaten<br />1 ui<br />1 teentje knoflook<br />1 ons geitenkaas<br />½ ons belegen kaas in kleine blokjes<br />olijfolie<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Boen de aardappelen schoon en snijd ze in stukjes. Kook ze gaar. Was ondertussen de raapstelen en snijd ze in grove stukken. Snijd de knoflook, uien en tomaat in stukjes en bak ze in wat olijfolie. Voeg de geitenkaas toe een laat deze smelten. Meng de aardappelstukjes met de raapstelen en het ui- tomaten- en geitenkaasmengsel. Voeg de blokjes kaas toe en breng het op smaak met peper en zout.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-43645646748015622972010-04-11T09:32:00.001-07:002010-04-11T09:32:39.812-07:00Verse pasta met tomaat en kappertjes2 bakken verse tagliatelle<br />6 biologische trostomaten<br />2 uien<br />1 rode paprika<br />2 eetlepels kappertjes<br />olijfolie<br />versgemalen peper<br />zout<br />verse basilicum of peterselie<br /><br />Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat deze goed uitlekken. Snijd de uien in ringen en de paprika in reepjes. Verhit wat olijfolie en bak daarin de uien en de paprika 5 minuten op een laag vuur. Snijd ondertussen de tomaten in plakken en bak deze op matig vuur 5 minuten mee. Roer de (uitgelekte) kappertjes erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de pasta erdoor en bak deze nog 1 minuut mee. Serveer de pasta met fijngeknipte basilicum of peterselie.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-73356797134087555302010-03-26T11:26:00.000-07:002010-03-26T12:54:23.226-07:00Groentencurry met hardgekookte eieren1 blik biologische tomaten<br />300 ml kokosmelk<br />1 winterwortel <br />2 aardappelen<br />2 ons sperziebonen<br />1 ons lente-uitjes<br />6 biologische eieren<br />2 eetlepels kerriepoeder<br />rijst<br />versgemalen peper<br />zout<br />verse koriander<br />maïskiemolie<br /><br />Snijd de aardappelen, winterwortel, lente-uitjes en sperziebonen in kleine stukjes. Verhit wat olie en fruit hierin de lente-uitjes. Voeg de kerrie toe, en roerbak nog heel even door. Voeg vervolgens de tomaten, sperziebonen, aardappelen, wortel en kokosmelk toe en breng het op smaak met peper en zout. Laat het geheel net zo lang pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Kook ondertussen de rijst gaar en de eieren hard. Pel en halveer ze en dien de curry op met de eieren en de gekookte rijst.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-28209547150916294982010-03-16T14:36:00.000-07:002010-04-18T13:31:12.651-07:00Witlofschotel met tortillachips9 stronken witlof<br />4 tomaten<br />2 blikjes rode kidneybonen<br />1 eetlepel komijnpoeder<br />1 eetlepel chilipoeder<br />1 zak tortillachips naturel<br />300 gram geraspte oude kaas <br /><br />Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de kern van de witlofstronken en snijd ze overdwars in drie stukken. Kook ze beetgaar in 5 minuten en giet ze af. Vet een ovenschaal in en verdeel de witlof over de bodem. Verdeel er vervolgens alle bonen over en bestrooi deze met de komijn- en chilipoeder. Snijd de tomaten in plakjes en leg deze ook in de schaal. Verkruimel de tortillachips licht en verdeel een dikke laag over het bonen-groentenmengsel. Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel 20-30 minuten in de oven tot de kaas goudkleurig bruin is. Serveer met de overgebleven tortillachips.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-34911314514401575912010-03-09T10:52:00.000-08:002010-03-09T11:17:42.148-08:00Broodjes falafel met avocado6 pitabroodjes<br />2 schalen falafelballetjes<br />2 rijpe avocado's <br />1 bakje alfalfa<br />1 teentje knoflook<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Verwarm de oven voor en bereid de pitabroodjes volgens de gebruiksaanwijzing. Schil en pureer de avocado's. Meng er een uitgeperste teentje knoflook doorheen en breng het op smaak met peper en zout. Bak de falafelballetjes volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de pitabroodjes half open, vul ze met een aantal balletjes, alfalfa en een flinke klodder gepureerde avocado.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-88309589301532326522010-02-24T14:22:00.001-08:002010-02-24T14:25:04.370-08:00Paddenstoelen-geitenkaastaart met aardappelkorst2 grote aardappelen<br />250 gram gehakte paddenstoelen<br />1 eetlepel verse tijm<br />150 gram verkruimelde geitenkaas<br />1,5 deciliter sojaroom of slagroom<br />2 biologische eieren<br />olijfolie<br />versgemalen zwarte peper<br />zout<br /><br />Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm van ongeveer 22 cm in met een beetje olijfolie. Rasp de aardappelen, knijp het vocht eruit en breng op smaak met peper en zout. Bedek de taartvorm met de aardappelrasp en bak het in ongeveer 30 minuten goudbruin. Bak de paddenstoelen ondertussen in een beetje olijfolie en voeg de tijm toe. Meng de kaas, room en eieren, en roer de paddenstoelen er doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel in de voorgebakken bodem en bak de taart tot hij gestold is. Serveer de taart met een salade.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-36406767726685201732010-02-14T02:10:00.000-08:002010-02-14T02:12:15.662-08:00Gebakken rijst met eieren300 gram (zilvervlies)rijst<br />1 rode paprika<br />200 gram diepvries doperwten<br />1 middelgrote ui<br />2 lente-uitjes<br />1 teentje knoflook<br />1 eetlepel fijngesneden gember<br />2 biologische eieren<br />neutrale olie (zoals maiskiemolie of arachideolie)<br />3 eetlepels sojasaus<br />4 eetlepels witte wijn<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar en laat deze afkoelen. Snijd de paprika en de ui in grove stukken en snipper de lente-uitjes. Ontdooi de erwten in koud water en giet ze af. Verhit wat olie en bak de knoflook en de gember enkele minuten. Voeg beetje bij beetje de rijst toe en bak deze al omscheppend. Maak een kuiltje in de rijst, breek hierin de eieren en vermeng ze met de rijst. Verhit ondertussen wat olie in een andere pan en bak hierin de paprika en de uien 5 minuten. Haal de groenten eruit en verhit de erwten een minuutje in de overgebleven olie. Voeg de paprika, ui en erwten toe aan de rijst en schep alles goed om. Meng de wijn, de sojasaus en de lente-uitjes erdoorheen en breng het op smaak met peper en zout. Serveer eventueel met een gebakken eitje.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-37735106921897125492010-02-09T12:49:00.000-08:002011-04-10T10:46:25.715-07:00Chili non carne2 winterwortels<br />2 uien<br />1 blik (biologische) tomaten<br />1 grote pot (biologische) bruine bonen<br />1 eetlepel chilipoeder<br />1 eetlepel honing<br />Cheddarkaas<br />crème fraîche<br />1 bosje radijsjes<br />avocado<br />koriander<br />olijfolie<br />zout<br /><br />Snijd de uien fijn. Verwarm wat olijfolie en bak hierin de uien glazig, voeg de honing toe en laat de uien in een kwartiertje onder af en toe roeren karameliseren. Snijd ondertussen de winterwortels in kleine stukjes en bak ze samen met de chilipoeder 5 minuten mee. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat het geheel nog 20 minuten sudderen. Voeg aan het eind de bonen toe en breng het op smaak met zout. Garneer het gerecht met wat crème fraîche, gemalen cheddarkaas, fijngesneden radijsjes, avocado en koriander.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-15953095750692480312010-01-31T01:02:00.000-08:002010-01-31T01:20:54.364-08:00Linzen-pompoensoep2 uien<br />2 teentjes knoflook<br />1 pompoen<br />250 gram rode linzen<br />1 theelepel ketoembar (koriander poeder)<br />1 liter groentebouillon<br />olijfolie <br />versgemalen zwarte peper<br /><br />Was de pompoen, snijd deze in grove stukken en verwijder de zaden. Was de linzen en snijd de ui in grove stukken. Verhit wat olijfolie en bak de uien en pompoen licht. Pers de knoflook erboven uit en bak het geheel nog een paar minuten. Voeg vervolgens de helft van de bouillon toe en laat het zachtjes 15 minuten koken. Pureer het met de staafmixer tot een geheel. Voeg de rest van het bouillon toe. Laat hierin de linzen gaar worden (ongeveer 20 minuten). Maak op smaak met de ketoembar en versgemalen zwarte peper.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-84919812802547210952010-01-25T13:31:00.000-08:002010-01-25T13:32:22.144-08:00Spinazielasagne10 lasagnevellen<br />2 zakken spinazie (a 450 gram)<br />1 pot tomatensaus (ongeveer 400 ml)<br />1 bakje ricotta (a 250 gram)<br />120 gram geraspte parmezaan<br />versgemalen peper<br />zout<br />olijfolie<br /><br />Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de spinazie, kook ze gaar en laat ze goed uitlekken. Kook de lasagnevellen 1 minuut in een pan met ruim kokend water en wat zout. Laat ze uitlekken op een schone theedoek zodat ze niet aan elkaar plakken. Vet een ovenschotel in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met wat tomatensaus. Leg er een laagje lasagnevellen op, bedek deze met een laagje tomatensaus en verdeel er de helft van de spinazie en een derde van de ricotta over heen. Strooi er zout en peper over en leg opnieuw een laag lasagne in de schaal. Bedek deze weer met een laagje tomatensaus en verdeel er de rest van de spinazie en een derde van de ricotta over heen. Strooi er opnieuw zout en peper over. Leg de laatste laag lasagne in de schaal, bedek deze weer met een laagje tomatensaus, een derde van de ricotta en de Parmezaanse kaas.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-41803750234528464902010-01-17T02:29:00.001-08:002010-01-17T09:25:50.965-08:00Thaise curry4 aardappelen<br />1 flespompoen<br />1 courgette<br />1 ui<br />2 teentjes knoflook<br />450 gram tofoe<br />1 blik kokosmelk<br />1 limoen <br />1 eetlepel groene of rode Thaise currypasta<br />3 eetlepels vissaus zonder vis of sojasaus<br />verse basilicum<br />neutrale olie (zoals maiskiemolie of arachideolie)<br />zout<br /><br />Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tofoe in een paar dikke plakken, dep ze droog met keukenpapier en bestrooi ze met wat zout. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de tofoe gedurende 1 uur. Schil ondertussen de aardappelen en de pompoen en snijd deze, net als de courgette in stukken. Snijd de ui in ringen, snipper de knoflook en rasp de limoenschil. Verhit vervolgens enkele eetlepels olie en fruit de uienringen totdat ze zacht zijn. Voeg de knoflook, de limoenrasp en de currypasta toe en daarna de aardappelen en de pompoen. Roerbak het geheel ongeveer 10 minuten en roerbak daarna de courgette nog 10 minuten mee. Voeg de kokosmelk, in blokjes gesneden tofoe en vissaus/sojasaus toe, en laat het gerecht nog 5 minuten pruttelen. Dien op met fijngesneden basilicum.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-26631942350995654152009-12-22T12:41:00.000-08:002010-03-09T10:50:39.954-08:00Linzen op z’n Spaans met gepocheerde eieren225 gram bruine linzen, gewassen <br />1 winterwortel<br />1 stengel bleekselderij<br />1 ui<br />2 teentjes knoflook<br />1 eetlepel pimenton (o.a. bij Dille&Kamille)<br />1 laurierblad<br />½ theelepel verkruimelde saffraandraadjes<br />4,5 deciliter bouillon<br />1,5 deciliter rode wijn<br />platte peterselie<br />4 biologische eieren<br />olijfolie<br />zout <br />azijn<br /><br />Snijd de winterwortel, ui en bleekselderij fijn. Verhit wat olijfolie en bak de groenten zo’n 8 minuten. Voeg de uitgeperste knoflook, de saffraan en de pimenton toe en bak alles nog 1 minuut. Voeg vervolgens de linzen, bouillon, wijn en het laurierblad toe, breng het aan de kook. Laat het gerecht 30 minuten pruttelen, onder af en toe roeren. Breng ondertussen een laag van 2,5 centimeter water aan de kook in een ruime pan. Zet het vuur laag en voeg een theelepel zout en azijn toe. Breek de eieren een voor een in een kopje, laat ze in het water glijden en laat ze 5 minuten koken. Dien het linzengerecht op met de gepocheerde eieren en de fijngesneden peterselie. Lekker met fijngesneden rauwkost van komkommer en bleekselderij.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-52424278259999671032009-12-16T06:23:00.000-08:002009-12-16T06:24:58.309-08:00Winterse ovenschotel750 gram knolselderij, geschild en in blokjes van 2,5 cm<br />1 gesnipperde ui<br />2 teentjes knoflook, fijngehakt<br />1 potje witte bonen<br />120 gram rode paprika, fijngesneden<br />2 bruine boterhammen, fijngemalen in de keukenmachine<br />1 theelepel (pitige) pimenton (o.a. bij Dille&Kamille)<br />1 theelepel majoraan/marjolein<br />50 gram geraspte parmezaan<br />olijfolie<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak de knolselderij ongeveer 10 minuten. Voeg de uit toe en strooi er peper en zout over. Bak alles 5 minuten tot de knolselderij en ui zacht en goudbruin zijn. Zet het vuur uit en roer de knoflook, paprika, witte bonen met vocht, de pimenton en de marjoraan erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Vermeng de broodkruimels met de parmezaan en strooi het over het bonen-groentenmengsel. Druppel er wat olijfolie overheen en bak het gerecht 45 minuten. Serveer er eventueel uien a la crème bij: snijd 6 uien in dikke plakken en kook ze 1 minuut in een pan met water en wat zout. Verwarm 2,5 deciliter slagroom, voeg de uien toe en kook ze 15 minuten tot de room dik is. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-67705868729821130822009-12-10T13:57:00.000-08:002009-12-10T13:58:48.012-08:00Polenta met auberginetomatensaus1,5 deciliter melk<br />140 gram maïsmeel<br />1 eetlepel boter<br />50 gram geraspte Parmezaanse kaas<br />2 aubergines<br />2 teentjes knoflook<br />1 blik tomaten<br />1 ui<br />0,5 deciliter olijfolie<br />versgemalen peper<br />zout <br />fijngehakte peterselie<br /><br />Schil de aubergines en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 centimeter . Snipper de knoflook en de ui. Verwarm de olijfolie met de ui en driekwart van de knoflook, en voeg na een paar minuten de aubergines toe. Bak ze al roerend 10 minuten. Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe en laat het geheel nog 15 minuten pruttelen. Voeg de laatste 5 minuten de resterende knoflook toe. Maak de saus op smaak met peper en zout. Bereid ondertussen de polenta: Verwarm de melk, met het water en wat zout in een pan tot aan het kookpunt. Giet het meel er geleidelijk bij en blijf goed roeren. Zet het vuur laag en laat de polenta 10-15 minuten op het vuur staan. Roer geregeld en voeg water toe als het mengsel te dik wordt (de dikte van crème-fraiche is goed). Voeg de boter en de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper. Serveer de polenta met de auberginetomatensaus en de peterselie.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-12574026399646607572009-11-30T12:55:00.000-08:002009-11-30T13:00:47.641-08:00Indiase rijstschotel400 gram spinazie <br />1 blik kikkererwten <br />handje (ongebrande) cashewnoten<br />2 teentjes knoflook<br />2 eetlepels currypasta (Patak's mild curry)<br />1 bekertje rijst<br />350 ml groentebouillon<br />olijfolie<br /><br />Snijd de knoflook in kleine stukjes. Verwarm wat olijfolie en bak de knoflook samen met de currypasta 1 minuut. Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar. Voeg meteen de bouillon, rozijnen en kikkererwten toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken totdat de bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Kook ondertussen de spinazie even kort, giet deze af en laat deze goed uitlekken. Voeg de spinazie en de cashewnoten toe, en druppel eventueel wat yoghurt over het gerecht om de pittige smaak te verzachten.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-72507142546232589062009-11-25T11:29:00.000-08:002009-12-13T07:55:34.531-08:00Zoete aardappelrösti met portobello’s4 portobello champignons <br />4 geroosterde paprika’s (uit pot) <br />600 g zoete aardappels<br />2 biologische eieren<br />100 g Roquefort <br />1 zakje veldsla <br />verse bieslook <br />olijfolie<br />versgemalen peper <br />zout <br /> <br />Zet de oven op de grillfunctie en verwarm deze tot 200 graden. Schil de aardappels en rasp ze grof in de keukenmachine. Knip er een ruime hoeveelheid bieslook doorheen en meng de eieren er doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de paprika’s in reepjes en verkruimel de Roquefort. Veeg de portobello's schoon met keukenpapier, giet er wat olijfolie overheen en grill ze beetgaar (aan iedere kant ongeveer 5 minuten). Verhit enkele eetlepels olijfolie en schep het aardappelmengsel in porties in de pan . Druk de porties plat en bak ze in 3 minuten bruin, keer ze voorzichtig met een spatel en bak ze aan de andere kant ook 3 minuten. Verdeel de veldsla over vier borden, leg de rösti daarop en plaats de portobello’s in het midden. Garneer het geheel met de paprikareepjes en Roquefort en knip er de rest van de bieslook overheen.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-72518855337159775782009-11-18T14:04:00.000-08:002009-11-18T14:23:27.674-08:00Stamppot met balletjes in tomaten-pestosaus1 kilo aardappelen<br />2 rode paprika´s<br />1 ui<br />4 tomaten<br />500 gram panklare prei<br />1 schaal vegetarische balletjes<br />olijfolie<br />2 eetlepels groene pesto, <br />1 eetlepel Italiaanse kruiden<br />klontje roomboter <br />150 ml halfvolle melk<br />zout<br />versgemalen peper<br /><br />Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snijd ondertussen de paprika´s, de ui en de tomaten in stukjes. Verhit de olijfolie en bak de stukjes ui en de vegetarische balletjes ongeveer 5 minuten. Roer de stukjes tomaten, de pesto en de kruiden erdoor en laat het geheel zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Verhit vervolgens de roomboter en bak de stukjes paprika en prei in een andere pan ongeveer 5 minuten. Verwarm de melk, giet de aardappelen af en maak er samen met de melk puree van. Meng de prei en paprika erdoor en breng het op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de balletjes in tomaten-pestosaus.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-36714686570989679732009-11-04T13:43:00.000-08:002009-11-04T13:44:16.851-08:00Spaghetti met pompoen, Stiltonkaas en walnoten1 pompoen<br />2 uien<br />150 gram Stiltonkaas<br />100 gram gepelde walnoten<br />1 deciliter groentebouillon<br />2 teentjes knoflook<br />1 lepel verse rozemarijn, fijngesneden<br />volkoren spaghetti<br />olijfolie<br />versgemalen peper<br />zout<br /><br />Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook zeer fijn. Bak de ui, knoflook en rozemarijn in wat olijfolie. Voeg de pompoen toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg vervolgens de bouillon toe en stoof het geheel 10 minuten. Kook ondertussen de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing. <br />Lekker met een rauwkost van fijngesneden komkommer, rode paprika en tomaat.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-41865106523416804972009-10-24T11:59:00.000-07:002009-11-04T13:46:22.796-08:00Kaasfondue!2 pakken kaasfondue<br />(olijven)brood<br />cherrytomaatjes<br />broccoli- en bloemkoolroosjes<br />champignons<br />paprika<br />tacochips<br />bleekselderij<br />komkommer<br />druiven<br />peer<br />guacamole (2 rijpe avocado's, 2 eetlepels zure room, 1 tomaat, 1 teentje knoflook, halve rode peper, limoensap)<br /><br />Bereid de kaasfondue volgens de verpakking. Kook de bloemkool- en broccoliroosjes beetgaar. Snijd de komkommer, bleekselderij, paprika en peer in partjes. Voor de guacomole: pureer de avocado's, snijd de tomaat in stukjes en het snijd het pepertje en het knoflookteentje zeer fijn. Meng alles en breng op smaak met limoensap en zout. Serveer de fondue en de guacomole met het brood, de tacochips en de groenten en het fruit.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-29869440740820110732009-10-22T12:30:00.000-07:002010-05-12T08:49:12.003-07:00Tofuburgers450 gram tofu<br />4 bosuitjes<br />1 bakje shiitake paddenstoelen<br />100 gram wortels <br />2 eetlepels selderij<br />1 groen pepertje<br />4 eetlepels koriander<br />1 biologisch ei<br />1 geroosterde boterham <br />olijfolie<br />zout<br /><br />Snijd de tofu in vier plakken en leg de plakken op een dubbele laag keukenpapier. Leg hierop weer een dubbele laag keukenpapier en daarop een snijplank met een zwaar gewicht. Snijd ondertussen de bosuitjes in dunne ringetjes, de paddenstoelen in kleine stukjes en de wortels in zeer kleine blokjes, en hak het pepertje, de koriander en de selderij fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de bosuitjes, paddenstoelen, wortel, selderij en het pepertje gedurende 5 minuten. Haal het mengsel van het vuur en voeg de koriander, het losgeklopt ei en de verkruimelde boterham toe en breng het op smaak met zout. Verkruimel de uitgelekte tofu en vermeng deze met het ei-groentenmengsel. Vorm acht burgers van het mengsel en bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Serveer met verse groenten naar keus en eventueel mango-chutney voor bij de burgers.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-11558694120811719572009-10-14T14:02:00.001-07:002009-10-14T14:02:32.080-07:00Pasta met gegratineerde spinazie2 pakken diepvriesspinazie<br />4 sjalotjes<br />8 gedroogde tomaten op olie<br />1/8 liter slagroom<br />4 biologische eieren<br />150 gram geraspte belegen kaas<br />verse pasta<br />olijfolie<br />zout & versgemalen peper<br /><br />Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de spinazie op een zacht vuurtje ontdooien. Snipper ondertussen de sjalotjes fijn en snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Verhit wat olijfolie en bak de sjalotjes. Meng de ontdooide spinazie met de tomaten, sjalotjes en slagroom en breng het geheel op smaak met peper en zout. Schep alles in een ovenschaal en maak vier kuiltjes in de spinazie. Breek hierin de eieren en strooi de geraspte kaas eroverheen. Laat de schotel 20 minuten bakken en kook ondertussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de pasta met de gegratineerde spinazie.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-18756262377067971562009-10-09T12:58:00.000-07:002009-10-09T13:13:06.043-07:00Pilaf met tomaat en pijnboompitten1 rode paprika<br />4 (pomodori)tomaten<br />2 rode uien<br />2 knoflookteentjes<br />75 gram pijnboompitten<br />300 gram langkorrelige rijst<br />4 eetlepels gesnipperde koriander<br />½ liter groentebouillon<br />50 gram biologische roomboter<br />2 eetlepels paprikapoeder<br />cayennepeper<br />zout<br /><br />Snipper de uien en de knoflook. Snijd de paprika in stukjes. Smelt de helft van de boter in een braadpan en bak de ui, knoflook en paprika ongeveer 5 minuten. Voeg de rest van de boter toe en roer de rijst erdoor, samen met de paprikapoeder en de cayennepeper (naar smaak). Bak alles, al omscheppend, gedurende een minuut. Schenk er zoveel bouillon bij dat het geheel 1 cm onderstaat, breng het aan de kook en laat het zachtjes en afgedekt ongeveer 20 minuten koken. Ontvel ondertussen de tomaten, halveer ze en verwijder het vocht en de zaadjes. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen. Roer de tomaat door de pilaf en laat het gerecht door en door warm worden. Breng de pilaf vervolgens op smaak met zout en cayennepeper, en schep er de pijnboompitten en koriander door.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-38693284031815697002009-09-28T11:57:00.000-07:002009-09-28T12:33:23.055-07:00Pittige eieren met kousenband4 lente-uitjes<br />300 ons kousenband<br />2 ons gemengde paddenstoelen<br />8 biologische eieren<br />2 teentjes knoflook<br />olijfolie<br />2 eetlepels ketjap manis<br />2 theelepels sambal<br />3 eetlepels fijngehakte munt<br />3 eetlepels fijngehakte koriander<br />rijst<br />zout<br /><br />Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Snijd de lente-uitjes en de knoflook fijn en snijd de kousenband in stukjes van 5 centimeter. Verhit wat olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de lente-uitjes en de knoflook. Snijd ondertussen de paddenstoelen in grove stukken. Voeg de kousenband en de paddenstoelen toe en roerbak het geheel nog 5 minuten. Meng in een kom de eieren, ketjap, sambal, munt en koriander. Schuif de groenten aan de kant en schenk het eimengsel in het midden van de pan. Laat het mengsel al omscheppend stollen. Schep het eimengsel door de groenten, breng op smaak met zout en serveer het met de rijst.Unknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8342960102657755143.post-16827166126941696992009-09-22T13:00:00.000-07:002010-03-27T11:20:32.447-07:00Ravioli met paprika en paddestoelen400 gram gemengde paddestoelen (bijv. champignons, shiitake, oesterzwammen)<br />1 groene paprika<br />4 lente-uitjes<br />1 groen pepertje<br />ravioli gevuld met kaas (in de koeling)<br />olijfolie<br />1 theelepel tijm<br />versgemalen peper & zout<br />1 deciliter witte wijn<br /><br />Kook de ravioli volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in stukken. Snijd de paprika en lente-uitjes in stukjes en snijd het pepertje zeer fijn. Verhit wat olijfolie en fruit hierin de paprika, lente-uitjes en pepertje ongeveer 2 minuten. Voeg de paddestoelen en de tijm toe en bak het geheel nog 5 minuten. Schenk de wijn er vervolgens bij en laat het geheel nog even pruttelen. Bind de saus eventueel met wat maizena of allesbinder. Dien de ravioli samen op met het paddestoelenmengsel.Unknownnoreply@blogger.com0